Vores 7 yndlings-søer på Bornholm
Ud over sine klippekyster, småbyer og livlige havnemiljøer gemmer øen på en række unikke søer. Disse søer er ikke bare naturskønne – de byder også på spændende fiskeoplevelser og perfekte rammer for både eventyr og eftertænksomhed.
Hvis du vil opleve en anden side af Bornholm, bør du tage dig tid til at besøge disse 7 søer på Bornholm, der vil give dig et nyt syn på øens natur.
1. Opalsøen
Opalsøen er en tidligere granitgrav, efter stenbruddet lukkede i 1970, fyldtes området med vand og blev til den dybe og imponerende Opalsø. I dag er det et flot naturområde med gode vandreruter og en fantastisk udsigt over Østersøen. Opalsøen ligger ved foden af Hammerknuden og er en tidligere stenbrudssø, der nu har krystalklart vand omgivet af stejle klipper. Det klare, blå vand omgivet af klipper giver stedet en rolig og særpræget atmosfære. Stedet er perfekt til en rolig vandretur, og for de eventyrlystne findes der klipper, man kan springe i vandet fra.
Dybde: Ca. 10 meter
Spændende fakta: Tidligere granitgrav fra det 19. og 20. århundrede, nu fyldt med krystalklart vand omgivet af stejle klipper.
Oplevelse: Fantastisk sted for vandreture, med mulighed for klippeudspring for de eventyrlystne.
2. Rubinsøen
Rubinsøen er en af Bornholms skjulte perler. Rubinsøen er en tidligere kulgrav syd for Hasle. I perioden 1942-1948 blev der brudt over 30.000 tons brunkul i området, som nu er fyldt med vand og bærer det poetiske navn Rubinsøen. I dag er stenbrudssøen omgivet af vilde buske og træer, hvilket gør den til en ideel destination for en rolig picnic eller en dukkert. Vandet har et karakteristisk rubinrødt skær i sollys, hvilket gør den unik og speciel. Du kan også fiske efter gedder uden at skulle have et fisketegn.
Dybde: Ca. 18 meter
Spændende fakta: Tidligere kulgrav fra 2. verdenskrig med et karakteristisk rubinrødt skær i sollys.
Oplevelse: Ideelt sted til picnic, fiskeri uden fisketegn og afslapning.
3. Hammerknuden Sø
Hammerknuden Sø er Bornholms største sø og ligger i en sprækkedal på Hammerknuden ved Sandvig. Søen byder på en smuk vandretur rundt om søen, hvor du på den ene side kan nyde en asfalteret rute, mens den anden side byder på mere ujævnt terræn. Hammerknuden Sø er også populær blandt fiskere, men husk at medbringe fiskekort. Fra området kan du nyde en fantastisk udsigt over Østersøen og den barske kystlinje, der kendetegner området.
Dybde: Ca. 13 meter
Spændende fakta: Dannet i en sprækkedal under istiden med en blanding af asfalteret rute og ujævnt terræn.
Oplevelse: Populært sted for vandreture og fiskeri (kræver fiskekort), med flot udsigt over Østersøen.
4. Smaragdsøen
Smaragdsøen ligger i Sorthat ved Hasle. I dag er søen kendt for sit klare, grønlige vand og sin rolige atmosfære. Smaragdsøen har en varieret fiskebestand med alt fra skaller og suder til aborrer og store gedder. Området byder desuden på en fin sandstrand og naturskønne stier i Hasle Klinkerskoven. Søen ligger gemt i et roligt skovområde og tilbyder en idyllisk atmosfære for både vandreture og afslapning. Denne sø er en del af Bornholms største moseområde, Bastemose.
Dybde: Ca. 5 meter
Spændende fakta: Dannet efter lergravning i starten af 1900-tallet, kendt for sit klare, grønlige vand.
Oplevelse: Ideel for fiskeri og afslapning ved stranden, omgivet af naturskønne stier i Hasle Klinkerskoven.
5. Safirsøen
Safirsøen ligger i Sorthat syd for Hasle. I dag er Safirsøen en perfekt sø til ferskvandsfiskeri, hvor der ikke kræves fisketegn, og hvor både børn og voksne kan nyde de mange småfisk i det klare vand. Safirsøen er en smuk og rolig sø kendt for sit klare, blå vand, der glimter som en safir i sollyset. Søen ligger idyllisk placeret omgivet af skov og byder på både hyggelige picnic-områder og gode muligheder for afslappende vandreture. Dens isolerede beliggenhed gør den til et stille og fredfyldt sted at slappe af.
Dybde: Ca. 6 meter
Spændende fakta: Tidligere lergrav, kendt for sit klare, blå vand der glimter som en safir.
Oplevelse: Ideel for fiskeri uden fisketegn, picnic og afslappende vandreture i rolige omgivelser.